Üdv!

 

Üdv! / Wellcome!

Üdvözlök mindenkit!

Ez az oldal az állataimról, rólam és más

állatokról szól!

Olvasgassatok kedvetekre!

 
Menü
 
tudni illik...
 
Állattartás
 
Nem beszélgetni!:D
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2013-06-27
 
fejléc menü
 
Tengerimalac tartás

A lakhely

A tartási hely kialakításánál nagyon fontos szempont, hogy huzatmentes, száraz és jól szellőző legyen. Figyelni kell arra, hogy a helyük világos legyen (a tengerimalac szervezete a napfény hatására termeli az elengedhetetlenül fontos D-vitamint) és nyáron ne tűzze a nap (a hőguta elkerülése érdekében). Az optimális tartási hőmérsékletük 22 és 28 fok között található.

Lehetőség szerint - amennyiben nem tud leesni vagy felborulni róla - érdemes 10-20 cm-rel a padló fölött elhelyezni a ketrecüket, állvány vagy polc segítségével. A fűtőtest közelségét, illetve a légkondicionáló berendezés által keltett, a ketrecre irányuló légmozgást kerülni kell tengerimalacaink egészsége érdekében. Pár dekoratív növénnyel és egy kis kreativitással természetközeli sarkot is varázsolhatuk számukra otthonunkban.

Állandó, kinti tartásuk az éghajlati viszonyainkat figyelembe véve nem lehetséges. Megfelelő hőmérséklet esetén (nem hidegben és nem kánikulában) tavasszal, nyáron és kora ősszel állandó felügyelet mellett nyugodtan kivihetjük a nem harmatos, "tiszta" (kipufogógáz- és állati vizelet-mentes) fűre legelészni tengerimalacainkat: így edződik az immunrendszerük, a játék és felderítés közben elfogyasztott fű pedig jótékony szerepet tölt be a táplálkozásukban.


"Ketrec vagy terrárium?"

Régebben a terráriumban (vagy akváriumban) tartásnál nem a "helyesség" volt az irányadó, hanem a lehetőség - ekkor még nem terjedtek el a kisállatok számára sokkal alkalmasabb ketrecek. A terrárium szinte egyetlen előnye, hogy az alom nem szóródik ki a szobában, bár ez akár egy ketrec esetében is megvalósítható lenne egy kívülről felszerelt plussz fólia, ruhaanyag vagy plexi segítségével. A hátrányai közé sorolható a rossz szellőzés és a lassú légcsere. Emiatt és a nem gyakori takarítás miatt keletkezett ammóniagőz egészségkárosodást is okozhat kedvencünknél.

Vásárolhatunk új ketrecet állatkereskedésben, webáruházban, vagy használtan az interneten, vannak általános és jó minőségűek - hogy pontosan milyen ketrecet választunk, ezt szinte csak a pénztárcánk dönti el. A ketrecek előnye a könnyű összeszerelés és szétszedés, a könnyű szállíthatóság és a kiváló szellőzés. Takarításuk egy kisseprű és egy szemetes lapát segítségével egyszerű feladat. A rácsrészük könnyen leválasztható a műanyag aljról, melyet kinti legelészés esetén malacaink fölé helyezhetünk, megelőzve a szökésüket. :-)

Fontos kérdés még az, hogy a ketrec alapterületete megfeleljen tengerimalacaink tartási igényeinek. Két tengerimalac esetében legalább 100 cm hosszúságú (ehhez általában 45-50 cm szélesség és 35-50 cm magasság jár együtt) ketrec szükséges. Léteznek gyárilag etetővel, itatóval és bújókával vagy galériával felszerelt ketrecek, de természetesen magunk is berendezhetjük felszerelés nélkül vásárolt ketrecünket. A kereskedelemben kapható ketrecek általában plussz szinttel (galériával) is bővíthetőek, így növelhetjük kedvenceink életterét.

Nem alkalmas kartondoboz vagy faláda tengerimalacok tartására, az előbbi a fényt nem, de nedvességet átereszti, illetve könnyen kirághatja magát belőle, az utóbbi nehezen tisztítható, a vizeletet könnyen magába szívja és egy kiálló szálka könnyen sérülést okozhat.


Szállítás

Amikor a tengerimalacot elhozzunk a tenyészetből, állatorvoshoz vagy nyaralni visszük, felmerül a kérdés, az utazás során mi a legjobb elhelyezési mód tengerimalacaink számára. A legkézenfekvőbb megoldás - ha csak egy utat tervezünk - egy sima kartondoboz, megoldott szellőzéssel (az oldalán és tetején vágott lyukakkal) és alomanyaggal kibélelve, de ne felejtsük el, hogy a hosszabb út során a papír könnyen átázik.

A másik megoldás az erre a helyzetre kifejlesztett műanyag szállítóbox, ami egyrészt a könnyebb szállításhoz érdekében fülekkel és szellőzéshez szükséges lyukakkal van ellátva, másrészt a kialakítása miatt könnyen átereszti a fényt, az anyaga miatt pedig nem engedi át a nedvességet. Szállításkor célszerű egy kevés forgácsot a box aljába tenni, azért csak keveset, mert több forgács esetén befúrják magukat a forgács alá, így könnyen forgácsdarabok mehetnek tengerimalacaink szemébe. Emiatt a forgács helyett akár papír törtőkendőt vagy törülközőt is használhatunk. Érdemes még szénát és pár szelet lédús zöldséget vagy gyümölcsöt is betenni kedvenceinknek, hogy az utazás során egy kis falatozással múlathassák az időt.

Utazás esetén fontos szempont az éppen aktuális hőmérséklet. 15 fok alatt gondoskodnunk kell malacaink melegen tartásáról, 28 fok felett pedig a hűtésükről. Hűvös időben malackáinkat gondosan "csomagoljuk" törülközőbe. Nyáron a meleg jelent veszélyt - ebben az időben a box oldalára szerelt plussz itató és a tengerimalacaink számára elhelyezett lédús zöldség és gyümölcs szükséges. Amikor kocsival szállítjuk a malacokat, a hőguta elkerülése érdekében vegyük észre, ha süti a szállítóboxot a Nap és tegyük át egy másik helyre. A légkondi bekapcsolása az utastér lehűtésére jó megoldás, de figyeljünk a hőmérsékletre (ne legyen túl hűvös a kinti hőmérséklethez képest) és arra, hogy ne érje huzat a tengerimalacokat.

Forrás:

http://www.malacok.hu/tengerimalac-elhelyezes-szallitas.htm

 
hírek

Akinek cseréje volt velem szóljon!

 
Cserék

 
Szavazz!
Lezárt szavazások
 
design
CSS Codes
 
Teendők
  • Új cikkeket hozni!
  • TANULNI!!!
 
Hírdetések

Társoldalaim:

1. Julien birodalma~ #Julien király birodalma#

2.

3.

 

 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre